Ik ben Reni Krijgsman en woon in Ede. Ik ben getrouwd en moeder van 3 dochters, daarnaast ben ik de trotse oma van twee kleinzoons. Sinds 1993 sta ik als leerkracht voor de klas in het reguliere basisonderwijs. Afgelopen januari 2019 heb ik mijn opleiding tot gezins-en opvoedcoach bij BGL Driebergen afgerond en sta te springen om mijn kennis in praktijk te brengen.

De gedachte om een opleiding tot gezins- en opvoedcoach te gaan volgen, ontstond vanuit een verlangen om meer voor de kinderen te kunnen betekenen, dan waar ik als leerkracht toe in staat was.
Op school heb je beperkte invloed op een individueel veranderingsproces, daar een veranderingsproces ondersteund en gestimuleerd mag worden, vanuit een thuissituatie. Bovendien begint een veranderingsproces niet alleen bij het kind, maar heeft het vaak met het hele gezin te maken.
Met al die gedachtes door mijn hoofd, ontstond het idee om me te gaan oriënteren op een opleiding, waarbij ik dichter bij de kinderen kon komen, om zo, door middel van het systeem waar het kind in opgroeit, betrokken te kunnen zijn bij een veranderingsproces ten gunste van het kind en tegelijkertijd ten gunste van het gehele gezin.

Zo kwam ik terecht bij BGL Driebergen en mocht ik veel leren en ervaren.
Een belangrijk inzicht dat ik heb opgedaan gaat over de probleemdrager.
Wat binnen een gezin kan gebeuren is dat er 1 persoon eigenlijk gezien wordt als de oorzaak van de problemen.
De gedachte dat de oorzaak van een probleem binnen een gezin bij 1 persoon ligt, kan een veranderingsproces bemoeilijken. De gedachte dat er eigenlijk geen sprake is van oorzaak en gevolg, maar van interactie patronen tussen gezinsleden, kan de kijk op de situatie veranderen en openingen geven tot de start van de verandering.
Dat vond ik zo’n mooi inzicht dat ik daar erg enthousiast van werd.

Patronen ontstaan vaak in communicatie. De manier waarop iets gezegd wordt, door de ander ontvangen en de reactie daar weer op. Wanneer er patronen zijn ontstaan, die negatieve reacties opleveren tussen gezinsleden, is het fijn wanneer er iemand van buitenaf kan komen mee kijken.
Om patronen te ontdekken is het nodig dat er iemand is, die objectief kan observeren, om de interacties te helpen zichtbaar te maken.

Dat is eigenlijk wat ik het liefste doe. Observeren, interacties zichtbaar maken en deze, met jullie als ouders in eerste instantie, bekijken, bespreken en analyseren. Aan de hand van wat we samen ontdekken, kunnen we gaan kijken naar een plan van aanpak, die bij jullie als gezin past, om op die manier negatieve patronen te doorbreken en de weg naar verandering in te zetten.

Heb je ook het idee dat je alles al hebt geprobeerd en alle boeken al hebt gelezen en toch niet het gewenste resultaat krijgt in jouw gezin? Misschien is het dan goed om te kijken of het aan negatieve patronen ligt.
Bel gerust voor een vrijblijvende kennismaking: 06-29910533

Foto: Niek Stam